Przyjazd
Wyjazd

Przysmaki Kuchni Podlaskiej

  1. Strona główna
  2. Atrakcje
  3. W okolicy
  4. Przysmaki Kuchni Podlaskiej

Kuchnia Podlaska stanowi mieszaninę różnorodnych i międzynarodowych tradycji kulinarnych które przekazywane od pokoleń przetrwały do dzisiejszych czasów. Można w niej doszukać się smaków charakterystycznych dla państw sąsiedniej Litwy i Białorusi, związanych historycznie z Polską. Dania kuchni podlaskiej są syte i treściwe często na bazie ziemniaków, są też słodkości „palce lizać’.

Kartacze to jeden z symboli Suwalszczyzny, składem przypominają litewskie cepeliny oraz wszystkim znane pyzy. Mają  jednak inną recepturę i kształt - przygotowuje się je z tartych surowych ziemniaków oraz ziemniaków gotowanych i nadziewa aromatycznie przyprawionym mielonym mięsem. Ugotowane w wodzie polewa się tłuszczem z okrasą. Ciekawostką jest ich nazwa, która pochodzi od nazwy dawnych pocisków artyleryjskich.

Tradycyjną potrawą białoruską przyrządzaną również w tym rejonie Polski jest kiszka ziemniaczana czyli pieczone w jelicie wieprzowym nadzienie ze startych ziemniaków wymieszane ze słoninką i przyprawami. Na bazie ziemniaków i smażonego boczku z cebulką przygotowywana jest też babka ziemniaczana. Upieczona na złocisto-brązowy kolor ma wielu wielbicieli.

Soczewiaki na Litwie występujące pod nazwą kakory, to półokrągłe pierożki z ciasta i gotowanych ziemniaków. Mogą być nadziewane soczewicą lub grochem. Pieczone lub smażone, okraszone skwarkami z cebulką smakują wyśmienicie.

Prawdziwym przysmakiem kuchni kresowej są wędliny długo dojrzewające – warto spróbować kindziuka litewskiego czyli kawałków surowej lub podwędzonej szynki i słoniny. Pokrojony na cieniutkie plasterki podawany jest też często z chlebem razowym pieczonym na liściach tataraku.

W naszym regionalnym menu nie zabraknie również przysmaków dla łasuchów.
Sękacz to ciasto biszkoptowe zrobione z co najmniej 40-u jaj i litra dobrej śmietany kremowej. Według legendy  pierwszego sękacza upieczono specjalnie dla królowej Bony. Tradycyjny jest wypiekany  na ognisku, nad którym umieszcza się drewniany stożkowy wałek. Obracając wałek polewa się go cienką warstwą ciasta które spływając tworzy charakterystyczne sęki.

Słodkie mrowisko tworzą cienkie nieregularnie ułożone usmażone faworki, które są oblane płynnym miodem i obsypane makiem oraz  rodzynkami. Wyglądem ta słodkość przypomina mrówczy kopiec i potrafi zachwycić smakiem każdego wielbiciela łakoci.

Augustowska jagodzianka została wpisana na unijną listę Produktów Tradycyjnych. Miękka i puszysta bułeczka drożdżowa nadziana świeżymi jagodami z lasów Puszczy Augustowskiej nie ma sobie równych i będąc w Augustowie spróbować jej trzeba koniecznie.

Region słynie z licznych czystych jezior i rzek dlatego w tutejszej kuchni nie brakuje również dań z ryb. Wędzone, pieczone, smażone lub marynowane – ryby smakują w każdej odsłonie. W naszej restauracji warto spróbować patelni rybnej z wyborem ryb z pobliskich jezior: sielawy, sandacza, okonia.

Tradycyjny ser koryciński również gości w naszej restauracji. Jest to ser dojrzewający wyrabiany z niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli kuchennej. Może mieć  wiele różnych dodatków m.in.: czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę, bazylię ale dla niektórych najlepiej smakuje w oryginalnej wersji bez dodatków.  

Warto połączyć wypoczynek w otoczeniu natury z degustacją regionalnych dań, bo podobnie jak podlaska gościnność również tutejsza kuchnia potrafi oczarować niejednego.

Lokalizacja

nad jeziorem

Hotel Warszawa
ul. Zdrojowa 1, 16-300 Augustów

Newsletter

Dołącz do naszego NEWSLETTERA
Korzystaj z promocji i rabatów
nawet do 50%

Kliknij w link zawarty w wiadomości otrzymanej od nas, aby potwierdzić chęć zapisu na listę mailingową.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Hotel Warszawa Sp. z o.o., Zdrojowa 1, 16-300, Augustów Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane